Дома Health Гастритис причини за појава, симптоми, дијагностика и третман

Гастритис причини за појава, симптоми, дијагностика и третман

255
0

Гастритис причини за појава, симптоми, дијагностика и третман

Гастритис е воспаление на гастричната слузница.

Етиолошки фактори
Двата најчести фактори кои водат до гастритис се инфекција со H. pylori и НСАИЛ.

Покрај нив, фактори кои доведуваат до појава на гастритис се:

 • пушење
 • исхрана
 • стрес
 • генетска предиспозиција


Инфекцијата на желудникот со бактеријата H. pylori е најчеста причина за гастритис и улкусна болест.

Оваа бактерија игра улога во развојот на гастрични лимфоми кои се ограничени на гастричната слузница (МАЛТ), како и во развојот на гастричен аденокарцином.

Helicobacter pylori е грам-негативна бактерија која најчесто се наоѓа во подлабоките делови на мукозниот гел, кој ја покрива гастричната слузница или се наоѓа помеѓу мукозниот слој и гастричниот епител.

Има S-облик и има бројни знамиња. Тој е способен да се трансформира во кокоидна форма и на тој начин да преживее неповолни услови.

Содржи бројни фактори кои му помагаат да ја колонизира гастричната слузница, како што се уреаза, каталаза, липаза.

Преносот на H.pylori од човек на човек е возможен преку орално-орални и фекално-орални патишта.

Хеликобактер пилори

Поделба на гастритис
Гастритисот може да се подели врз основа на текот, хистолошките карактеристики, анатомската дистрибуција или врз основа на патогенетските механизми што го предизвикуваат.

Акутен гастритис

А. Акутна инфекција со H.pylori
Б. Други акутни инфективни гастритиси

 1. Бактериски (освен H.pylori)
 2. Helicobacter helmanni
 3. Флегмозни
 4. Микобактериски
 5. Сифилитични
 6. Вирусни
 7. Паразитски
 8. Габични

Хроничен атрофичен гастритис

 1. Тип А автоимун, влијае на телото
 2. Тип Б поврзан со H. pylori, влијае на антрумот
 3. Неодредено
 4. Кронова болест
 5. Саркоидоза
 6. Изолиран грануломатозен гастритис

Како да препознаете гастритис?

Болката во епигастриумот се наоѓа кај многу гастроинтестинални заболувања, вклучително и гастритис.

Може да биде во форма на горење или дупчење. Може да има чувство на тежина, киселини, болна чувствителност.

Може да се појави гадење, гадење и повраќање, губење на тежината. Појавата на црна, катнеста столица или повраќање на содржината во форма на талог од кафе, укажуваат на крварење.

Може да се јават и тахикардија и ортостатска хипотензија, што укажува на дехидрација што може да биде секундарно на повраќање или акутно гастроинтестинално крварење.

Абдоминално татнеж за време на сукузија укажува на задржување на гастричната содржина, што може да биде знак за пилорна стеноза.

Дијагностика
Покрај бариумскиот преглед на горниот дел од гастроинтестиналниот тракт, кој се користи како прва метода, многу почувствителна и поконкретна е ендоскопијата, односно гастроскопијата.

За време на прегледот овозможува фотодокументација на неисправната мукозна мембрана, да се земе биопсија од местото на промената или да се открие инфекција со H. pylori.

Ако сакаме да поставиме дијагноза на H. pylori без ендоскопија, тоа можеме да го направиме со користење на три рутински серолошки тестови C13, C14 здив тестови, како и одредување на антитела на H. pylori во серумот.

Тестови за откривање на H.Pylori
Инвазивна (неопходна ендоскопија/биопсија)

 • брз уреаза тест
 • хистологија
 • бактериски култури

Неинвазивен

 • серолошки
 • уреазен тест за дишење

Третман
Најчесто се користи комбинирана терапија која се дава 14 дена.

Комбинацијата на бизмут, метронидазол и тетрациклин ја претставува првата тројна терапија во третманот на H. pylori.

Комбинацијата на два антибиотици со PPI или H2 блокатор или нивната комбинација со бизмут има голем успех во лекувањето.

Третманот на хроничен гастритис се состои во третман на последици, а не на воспаление на гастричната слузница.

Кај пациенти со анемија (пернициозна), третманот се состои од парентерална администрација на витамин Б12
во подолг временски период.

Претходна објаваРастение кое го чисти воздухот во вашиот дом
Следна објаваЧорба од говедски коски: Дали знаевте дека чорбата од коски е најдобриот природен лек?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име