Дома Health ВРТОГЛАВИЦА – симптоми, причини и прва помош

ВРТОГЛАВИЦА – симптоми, причини и прва помош

456
0

ВРТОГЛАВИЦА – симптоми, причини и прва помош

Вртоглавица е нарушување на ориентацијата во просторот што се манифестира со силна илузија на движење во просторот. Тоа е нејасен термин што пациентите го користат за да опишат неколку различни субјективни состојби. Заедно со појавата на движење, често се присутни функционални окуломоторни нарушувања (нистагмус), колапс при стоење и одење и гадење .

Што предизвикува Вертиго – вртоглавица?
Вртоглавицата не е болест . Тоа е состојба која може да има повеќе од 300 причини. Најчести се: позиционо вртоглавица, воспаление на вестибуларниот нерв, Мениерова болест, тумор на аудитивниот нерв , нарушувања на протокот на крв во мозокот, ткивни промени во цервикалниот ‘рбет, повреди, прекумерно истегнување на мускулите, старост, напнатост, стрес вртоглавица итн. .

Симптоми
Луѓето кои имаат вртоглавица најчесто го опишуваат нарушувањето на рамнотежата на два начина: како чувство на вртење околу или во главата или како губење на ориентацијата во просторот.

Нарушувањата се влошуваат со вртење на главата и промена на положбата на телото, а често се придружени со пореметување на слухот и тинитус и гадење. Специфични нарушувања се движењето и бегството на предметите пред очите или чувството на вртење на телото во просторот, потоа чувството на изгубен во просторот, паѓањето, подигањето и лебдењето на страна или напред – назад.

При вртоглавица предизвикана од болести на внатрешното уво (отогена вртоглавица), предметите што ги гледаме се вртат хоризонтално од заболеното уво до здравото уво, а рамнотежата е нарушена во заболеното уво. Неспецифичното нарушување на рамнотежата или лажното вртоглавица се карактеризира со трепкање на ѕвезди или темнина пред очите (вртоглавица), несвестица, чувство на ситост и притисок во главата и ушите. Нивната најчеста причина е краткотрајно отсуство или намален проток на крв во мозокот или вратот.

Позиционалната вртоглавица се јавува најчесто
Тоа е предизвикано од несоодветно движење или положба на главата, при легнување, вртење во кревет или фрлање на главата назад. Тоа трае само една минута или помалку и може да биде придружено со ритмичко трепкање на очите додека слухот останува зачуван. Може да се појавува на секои неколку дена, но и по неколку месеци.

Воспаление на вестибуларниот нерв
Нападот на тешка вртоглавица трае неколку дена, а потоа постепено се смирува во текот на неколку недели. Иако причината за нарушувањето и местото на оштетување не се докажани, повеќето лекари веруваат дека се работи за воспаление на вестибуларниот нерв на лавиринтот на внатрешното уво.

Мениерова болест
Тоа е нарушување на микроциркулацијата во внатрешното уво. Болеста се карактеризира со ненадејни напади на вртоглавица, која може да трае од неколку минути до неколку часа. Нападот може да биде толку тежок што пациентот мора да легне. Тешката вртоглавица обично е краткотрајна. Го придружуваат гадење, повраќање, зуење во увото, губење на рамнотежа, а понекогаш и диплопија (двоен вид).

Тумор на аудитивни нерви
Се карактеризира со постојана вртоглавица, чија сериозност може да се измери. Други знаци кои укажуваат на тумор се оштетување на слухот и нарушувања на функцијата на другите мозочни нерви.

Откривање на болеста
Експерти од различни специјалности учествуваат во дијагнозата на причината за вртоглавица: отоневролог, невролог , невротрауматолог, физијатар и, кај деца, невропедијатар.
Од непроценливо значење е описот на пациентот за природата на вртоглавицата, неговото работно место, активностите непосредно пред нападот, можните повреди на главата и вратот и хроничните болести. Точната дијагноза е овозможена со низа дијагностички процедури : од преглед на двете уши, нос, фаринкс и ларинкс, преку невролошки и очен преглед, наоди на физијатар или ортопед, преглед на срцето и крвните садови и нагоре на психијатриски преглед. По утврдување на причината, се одредува методот на лекување.

Прва помош за Вертиго
Лицето кое има напади на вртоглавица прво треба да се смири и внимателно да се стави во најзгодната положба за главата. Во спротивно, може да падне и да се повреди. Непријатноста се ублажува со строг одмор со затворени очи и ладни облоги, а по потреба и со земање седативи и антиеметици. Никотинот, алкохолот и црното кафе се строго забранети, а првите 24 часа треба да земате несолена храна. Корисно е постепено да се релаксираат мускулите со правилно дишење, психолошка релаксација, масажа на главата и вратот.

Претходна објаваОткриен важен факт: СТАРЕЕМЕ ПОБРЗО поради една работа, а тоа не се ниту цигарите, ниту физичката неактивност
Следна објава6 работи што вашите брадавици кажуваат за вашето здравје

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име