Дома Health Во случај на инфаркт имате 10 секунди да си помогнете!

Во случај на инфаркт имате 10 секунди да си помогнете!

866
0

Во случај на инфаркт имате 10 секунди да си помогнете!

Длабокото дишење внесува кислород во белите дробови, а кашлањето предизвикува движења кои создаваат притисок врз срцето и ја одржуваат циркулацијата…

За време на срцев удар, повеќето луѓе губат сила и се чувствуваат беспомошни. Личноста чие срце доживува неправилности и почнува да се чувствува лошо има само 10 секунди пред да ја изгуби свеста, кога станува збор за ненадејна срцева смрт.

Човек може правилно да ги искористи тие 10 секунди за да си помогне, а решението е да кашла. Се разбира, пред сè е неопходно да се повика брза помош.

Внимавајте – зимата го „стега“ срцето

Силната кашлица која не престанува, длабока и продолжена при издишување на секои две секунди може значително да помогне пред пристигнувањето на итната помош.

Длабокото дишење внесува кислород во белите дробови, а кашлањето предизвикува движења кои создаваат притисок врз срцето и ја одржуваат циркулацијата, пишува the sun.

Притисокот врз срцето помага да се врати нормалниот ритам, што може да биде клучно за да се доведе лицето жив во болница.

За срцев удар

Акутен миокарден инфаркт или срцев удар е смрт на дел од срцевиот мускул поради ненадеен прекин на циркулацијата низ една од артериите што го хранат срцето. Според податоците на СЗО, шест милиони луѓе во светот страдаат од срцев удар секоја година, а четвртина од случаите резултираат со смрт.

Почесто ги погодува мажите отколку жените, а по влегувањето во кулминација ризикот од развој на болеста се изедначува. Почеста е кај луѓе постари од 40 години.

Најважниот симптом е болката, која при срцев удар трае над половина час и обично е посилна и подолга од сите претходни напади, доколку пациентот претходно имал напади на градна болка. Се наоѓа зад градната коска, многу е интензивен и карактерот наликува на стегање, печење или дури и кинење во градите. Тоа може да биде придружено со обилно потење, ненадејна слабост и малаксаност и гушење (чувство на недостаток на воздух) и често силен страв од смрт.

Болката во градите која се шири на околните делови на телото и трае подолго од 15 минути е знак за повикување брза помош.

Претходна објаваБлаги плетенки: Меки и миризливи за вкусна закуска!(рецепт)
Следна објаваИдеално решение за долго седење

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име