Дома Health Вода во уво: Како најбезболно да го решите овој проблем?

Вода во уво: Како најбезболно да го решите овој проблем?

629
0

Еден од најчестите методи што ги користиме за да се ослободиме од тоа чувство на вода во увото е тресењето на главата. Но, истражувачите од Универзитетот Корнел и Вирџинија Техника открија дека тресењето на главата во вода во увото може да предизвика оштетување на мозокот кај малите деца, според News18 .

„Нашето истражување се концентрира на забрзувањето потребно за исфрлање на водата од ушниот канал“, вели истражувачот и автор на студијата, Ануј Баскота од Универзитетот Корнел. „Критичното забрзување што експериментално го добивме на стаклени цевки и 3Д-печатени ушни канали се движеше од 10 пати поголема од силата на гравитацијата до големината на увото кај бебињата, што може да предизвика оштетување на мозокот“, додаде тој.

Кај возрасните, забрзувањето било помало поради поголемиот дијаметар на ушните канали. Истражувачите велат дека вкупниот волумен и положбата на водата во каналот го менуваат забрзувањето потребно за отстранување.

„Од нашите експерименти и теоретски модел, откривме дека површинскиот напон на течноста е еден од клучните фактори што предизвикува заглавување на водата во ушните канали“, вели Баскота.

За среќа, истражувачите рекоа дека постои решение кое не вклучува никакво тресење на главата.

„Веројатно е дека ставањето неколку капки течност со помала површинска напнатост од водата, како алкохол или оцет во увото, ќе ја намали силата на површинскиот напон што овозможува водата да истече надвор“, рече Баскота.

Претходна објаваВистинско време е да откриете како да станете навистина среќна личност
Следна објаваКако да знаете дека вашето дете се бори со анксиозност?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име