Дома Здравје Вкусно и егзотично овошје: Јапонското јаболко е вистинско богатство на здравјето

Вкусно и егзотично овошје: Јапонското јаболко е вистинско богатство на здравјето

225
0

Вкусно и егзотично овошје: Јапонското јаболко е вистинско богатство на здравјето
Прекумерното консумирање на ова јаболко може значително да го намали крвниот притисок, затоа избегнувајте го внесувањето доколку сте хипотензивни

Богат е со витамини

Егзотичниот плод на persimmon во неговата незрела форма може да има горчлив вкус, но кога е целосно зрел е сладок како мед. За жал, не е често во нашата овошна чинија поради тоа што го купуваме во погрешна фаза на зреење и не ги знаеме неговите придобивки.

Бидејќи го има токму во есен-зимскиот период сиромашниот со витамини, оставете го ова портокалово овошје да ве освои со мирисот и вкусот.

Здравствени придобивки
Слаткото и вкусно овошје по потекло од Јапонија, е богато со здрави хранливи материи како што се витамини, минерали и антиоксиданси. Во текот на секоја сезона на зреење, овошните дрвја можат да ја променат формата. Тие исто така варираат по големина од околу 50 до 500 грама. Бојата на овошјето варира од светло жолта до темно портокалова. Целото овошје може да се јаде освен семето и стеблото.


Јапонските јаболка се вкусно и егзотично овошје кое не само што служи како слатко задоволство, туку имаат и многу здравствени придобивки, вклучително и способност за подобрување на здравјето на очите, намалување на знаците на стареење, спречување на разни видови рак, подобрување на варењето, зајакнување на имунитетот, го намалува холестеролот, го зголемува метаболизмот, ги зајакнува коските, го намалува крвниот притисок и ја храни кожата.

Понатаму, јапонските јаболка можат да му помогнат на вашето тело да заздрави побрзо, да помогне во губење на тежината, да го намали воспалението и да ја подобри циркулацијата на крвта.

Богати со витамини
Според базата на податоци за хранливи материи, јапонските јаболка се богати со витамин А, витамин Ц, витамин Е и витамин Б6, како и со диетални влакна, манган, бакар, магнезиум, калиум и фосфор. Персимите содржат и органски соединенија кои вклучуваат катехини, галокатехин, бетулинска киселина и разни каротеноидни соединенија кои припаѓаат на Б комплексот витамини.

Во продавницата изберете жолто-портокалово овошје без испакнатини или исеченици на нив. Достапни се и сувите persimmon, како и сувите кајсии, а зрелите може да се чуваат во замрзнувач неколку месеци.

Освен што можете да јадете свежи, во сува форма е одличен додаток за бисквити, колачи, пудинзи, салати и снегулки. Ако се дозволи целосно да созрее, месото (внатрешноста на јапонското јаболко) речиси може да се извади со лажица.

Постои заблуда дека им е дозволено да созреат речиси до расипана состојба, но во реалноста треба да ги оставите да созреат додека целосно не омекнат.

Го намалува притисокот
Јапонските јаболка се составени од флавоноидни антиоксиданси и танини, кои се корисни за здравјето на срцето со намалување на крвниот притисок, намалување на лошиот холестерол и намалување на воспалението.

Сепак, премногу јапонски јаболка може значително да го намалат крвниот притисок, затоа избегнувајте го внесувањето доколку сте хипотензивни.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име