Дома Живот Ви се замаглуваат очилата додека носите маска? Еве како да го спречите...

Ви се замаглуваат очилата додека носите маска? Еве како да го спречите тоа

782
0


Кога носите очила и маска во исто време, тогаш очилата може да почнат да се замаглуваат поради кондензација. Кога издишувате додека ја носите маската, молекулите на водата во вашиот здив доаѓаат во контакт со маската. Во зависност од тоа колку е порозен материјалот, некои молекули ќе поминат, а други ќе бидат пренасочени кон најблискиот излез. Очигледно е нагоре, па молекулите стигнуваат до очилата.

Очилата се поладни од воздухот под маската, па кога воздухот ќе стигне до нив доаѓа до кондензација поради промената на температурата и затоа очилата се замаглуваат. Но, постојат некои работи што можете да ги направите за да ги спречите.

Маска со прилагодливи ремчиња за нос
Носете маска со прилагодливи ремчиња за носот. Такви се обичните хируршки маски. можете да ги прилагодите вие како што сакате.

Користете сапун и вода
За да спречите замаглени очила, измијте ги со сапун и вода. Неколку студии покажаа дека ова е ефикасен метод бидејќи сапунот остава тенок слој на очилата што спречува замаглување.

Залепете ја маска за нос
Ако претходните два методи не ви помогнат, Popsci советува дека можете едноставно да ја залепите маската на носот. Притоа, користете лепливи ленти, кои се погодни за лице, а не некои кои би можеле да ја оштетат кожата.

Можете да се одлучите за хируршка лента, која не само што е безбедна за употреба на чувствителна кожа, туку е и многу отпорна. Може да користите и двострана лента која ќе се залепи и за маската и за кожата.

Извор: Popsci.com


Претходна објаваДа, јајцата можат да ви помогнат да изгубите тежина. Еве како…
Следна објава4 активности за кои едноставно мислите дека немате време

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име