Дома Твој готвач Ви пренесуваме три рецепти за вкусни јадења со тиква

Ви пренесуваме три рецепти за вкусни јадења со тиква

607
0

Едноставно и здраво

Тиквата е одлична храна бидејќи можете да ја комбинирате со разни јадења, а исто така е и здрава. Доколку барате нови кулинарски инспирации оваа зима, ние доаѓаме на помош и ви носиме три едноставни и вкусни јадења со тиква!

Што е првото нешто што ви паѓа на ум кога некој ќе ја спомне ладно време? Лисја, постудени денови, ќебе, костени и – тиква . Спротивно на американските обичаи, оваа портокалова кралица на есента не само што е резервирана за крајот на октомври и улогата на украс, туку е богата со хранливи материи .


Содржи бета каротен , кој го зајакнува организмот, но и многу витамини и минерали. Затоа нејзината вредност е препознаена во народната медицина, но и во гастрономијата, поради што тиквата е незаменлива состојка во многубројните јадења.


Може да се додаде во тестенини, комбинирани со ориз, јачмен, загреани во густа супа, но и да биде главна ѕвезда на бројните деликатеси. Има ли нешто подобро? Од еден куп рецепти, извлеквме три едноставни, но уникатни рецепти со тиква .

Бидете најдобрата верзија од себе.
Ако барате инспирација за утрешниот ручек или вечера, зошто да не ги пробате? Еве ги рецептите!

Рижото со тиква
Овој рецепт дава четири порции, а вкупното време за подготовка е околу еден час. Ви здодеа рижото со морска храна или пилешко? Пробајте ја оваа комбинација.

Состојки:

850 гр тиква
2 чешниња лук
супа од зеленчук
1 средно црвен кромид
300 грама бел ориз
3 супени лажици маслиново масло
50 грама путер
рузмарин (свеж или сушен)
Пармезан
сол и црн пипер

Подготовка:

Загрејте ја рерната на 200 степени, исчистете ја тиквата од семките, но оставете ја кората и исечете ја на ситни коцки. Додадете три лажици маслиново масло во плехот и додадете ја исечената тиква, но внимавајте да биде рамномерно покриена со масло. Зачинете со сол и бибер и печете 45 минути или додека не омекне. Во тава се пржи ситно исечканиот кромид, а пожелно е да се додаде маслиново масло. Во истата тава додадете путер и почекајте да се стопи. Кога путерот ќе се растопи, измешајте ги оризот и кромидот – погрижете се оризот да е „премачкан“ со путерот. Сварете ја супата од зеленчук и истурете неколку лажици врз оризот. Потребни се околу дваесет минути за оризот да го впие. Во оризот додајте печени парчиња тиква – за дополнителна арома, во плехот додајте рузмарин и лук – по 20 минути печење на гореспоменатите 200 степени. На крајот, слободно додадете дополнителни зачини и пармезан.


Супа од тиква
Супата од тиква е апсолутна класика, а оваа доаѓа со сланина.

Состојки:

1 лажица растително масло
50 грама путер
1 главица кромид
150 грама сланина, исечкана на мали парчиња
500 грама „месо“ од тиква
литар пилешки супа
100 милилитри полн крем
3 супени лажици печени семки од тиква
јаворов сируп за прелив

Подготовка:

Бидете најдобрата верзија од себе.
Во тава загрејте масло со 25 грама путер. Додадете го кромидот и малку сол и оставете го на оган десетина минути. Додадете 60 грама сланина и пржете додека сланината не ги ослободи маснотиите. Засилете ја топлината, додадете ја тиквата и густинот и варете поклопено околу четириесет минути. Истурете го кремот, повторно доведете до вриење и тргнете го од оган. Резервирајте дел од течноста, а потоа изблендирајте ја преостанатата тиква додека не се изедначи. Во исто време, малку по малку ја додаваме течноста назад во тавата. Потоа процедете, зачинете и оставете го на страна. Во тава на силен оган растопете го преостанатиот путер и пропржете ја остатокот од сланината. Сланината наредете ја во четири чинии, загрејте ја супата и прелијте ја. На крај додадете ги семките од тиква и посипете со јаворов сируп.


Тестенини со сос од тиква
Ако барате сос за да додадете сочност на вашите тестенини, а ви е доста од вообичаените рецепти, пробајте сос што ја содржи оваа есенска храна број еден!

Состојки (за една порција):

излупена и исчистена тиква
200 милилитри супа од зеленчук
половина главица кромид
зачини по ваш избор
кокосово млеко или крем по желба

Подготовка:

Исечената тиква печете ја во рерна на 200 степени 25 минути или додека не омекне. Додадете го во тенџере со варена супа од зеленчук и додадете зачини – освен сол и бибер, можете да користите и морско оревче. Гответе сè заедно на силен оган пет минути, а потоа измешајте сè со миксер. По желба додадете малку кокосово млеко или крем за покремаста текстура и варете уште 5 минути. Овој сос одлично оди со тестенините по ваш избор!

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име