Дома Health Високиот крвен притисок доведува до нарушувања на целиот организам

Високиот крвен притисок доведува до нарушувања на целиот организам

263
0

Високиот крвен притисок доведува до нарушувања на целиот организам

Хипертензијата е „неволја на нашето време“ – четвртина од човештвото страда од неа.

Иако на почетокот не дава јасни симптоми, доколку не се лекува, го деградира целото тело. Згора на тоа, „крвниот притисок ги поврзува мозокот и срцето“, што значи дека влијае и на психата, зголемувајќи го ризикот од развој на невротична личност. Што точно значи ова и што точно ги предизвикува овие промени?

Се вели дека артериската хипертензија е „неволја на нашето време“ и постојат силни аргументи за тоа – таа е една од најчестите болести на цивилизацијата. Хипертензијата го погодува секој четврти човек на Земјата. Се развива бавно и често првично е асимптоматски.

Добро е да се потсетиме што навистина се случува со хипертензијата. Високиот крвен притисок се дијагностицира кога силата што дејствува на ѕидовите на вените ги надминува безбедните граници. Овој притисок се мери во милиметри жива (mmHg) и се состои од две компоненти, систолен и дијастолен. Според новите стандарди подготвени од полското здружение за кардиологија, точниот крвен притисок треба да биде:

120-129/70-79 mmHg за лица до 65 години

130-139/70-79 mm Hg за лица над 65 години

130-149/70-79 mmHg за луѓе над 80 години

Нелекуваната хипертензија може да доведе до опасни нарушувања на целиот организам, вклучувајќи срцев и инфаркт, мозочен удар, прогресивна инсуфициенција на внатрешните органи, особено на бубрезите.

Оваа состојба негативно влијае не само на телото, туку и на психата. Не е тајна дека промовира несоница. Ова не е единствениот проблем. Излегува дека хипертензијата има негативен ефект врз личноста, зголемувајќи го ризикот од невротично однесување.

Што е невротична личност?

Накратко, може да се каже дека невротичноста се карактеризира со подложност на негативни емоции, вклучително и анксиозност. Луѓето со оваа карактерна особина се склони кон грижа, депресија и често се победени од разни видови стравови. Невротичните луѓе се карактеризираат со „преживување“ и фокусирање на негативни искуства.

Го крева ИМУНИТЕТОТ, го намалува холестеролот и шеќерот

Зборуваме за невротична личност првенствено кога имаме работа со ниска отпорност на стрес, емоционална нерамнотежа, како и чести состојби на анксиозност. Кај невротичните луѓе може да се забележат чести промени во расположението, лутина, анксиозност, страв и фрустрација.

Луѓето со невротичност често се многу критични кон себе, а во исто време често се чувствителни на осудувањето на другите. Добро е да се запамети дека невротичноста не е ментална болест. Сепак, може (иако не мора) да ја зголеми, на пример, склоноста кон зависност, пишува onet.

Претходна објаваГо крева ИМУНИТЕТОТ, го намалува холестеролот и шеќерот
Следна објаваТироидната жлезда никако НЕ ФУНКЦИОНИРА

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име