Дома Health Вештачката интелигенција би можела да ги замени луѓето во овие 12 професии

Вештачката интелигенција би можела да ги замени луѓето во овие 12 професии

255
0

Вештачката интелигенција би можела да ги замени луѓето во овие 12 професии

Во последните неколку месеци, а особено по појавата на ChatGPT, се повеќе се дискутира за опсегот на чет-ботови и за можностите на вештачката интелигенција. Чет-ботови се користат со години во одредени професии, на пример во услуги на клиентите.

Како што се развива технологијата, чет-ботите стануваат поинтелигентни и можат да преземат сè покомплексни задачи. Затоа, сè почесто се зборуваше дека робовите можат да ги заменат луѓето во некои занимања.

Вештачката интелигенција ќе елиминира многу работни места, но доаѓаат нови работни места

Иако неколку неодамнешни студии покажаа дека вештачката интелигенција ќе има најголемо влијание на повисоко платените работни места кои бараат високо образование , вистината е дека работните места во многу индустрии се загрозени.

Една студија на Универзитетот во Пенсилванија, меѓу другото, наведува дека за околу 80% од американската работна сила, вештачката интелигенција може да влијае на најмалку 10% од работните задачи.

Како што известува Komando , студијата користела „изложеност“ како уред за мерење. Во овој случај, работата се смета за изложена ако вештачката интелигенција може да го намали времето за извршување на таа работа за најмалку 50%.

Ова се работните места со највисоко ниво на изложеност:

 1. математичари,
 2. даночници,
 3. писатели и автори,
 4. веб дизајнери и дизајнери на дигитални интерфејси,
 5. истражувачи на анкети,
 6. толкувачи и преведувачи,
 7. експерти за односи со јавноста,
 8. поети, текстописци и креативни писатели,
 9. лектори,
 10. сметководители и ревизори,
 11. аналитичари на вести, известувачи и новинари,
 12. правни секретари и административни помошници.

И додека работниците за подготовка на храна, берберите, адвокатите, фармацевтите и електричарите се на дното на листата на изложеност во моментов, тоа не значи дека секогаш ќе биде така.

Претходна објаваСимптоми кои укажуваат дека на нашето тело му недостасува вода
Следна објаваШминка за пролет и лето 2023: Ги дешифрираме клучните трендови на шминкање

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име