Дома Здравје Брусница – синоним за уринарно здравје

Брусница – синоним за уринарно здравје

878
0

Брусницата е нискокалорично овошје на кое му се припишуваат бројни терапевтски својства, а некои од овие својства се познати со векови.

Така, дури и Индијците го користеле за лекување на рани, подоцна го користеле за лекување на варење, губење на апетит. Во 1920 година е забележано неговото позитивно влијание врз инфекциите на уринарниот тракт. Оттогаш до денес, превенцијата од инфекции на уринарниот тракт стана најистражено и најпознато благотворно својство на брусницата .

Брусницата ( Vaccinum macrocarpon ) спаѓа во групата на бобинки кои успеваат во постудените региони на Северна Америка (поголеми бобинки) и Северна Европа (помали бобинки). Брусницата расте на песочни, суви и тресетски терени на планинските предели, претежно иглолисни шуми. Тоа е ниска зимзелена грмушка која цвета од мај до јули. Цветот е бел или розев, а плодот се состои од црвени кисели бобинки со горчлив вкус кои се берат наесен, од крајот на август до октомври.

Нутритивен состав на храната
Поради нивниот горчлив и кисел вкус, брусницата многу ретко се консумира свежа. Најчесто се користат во форма на сок кој најчесто се засладува или се меша со други видови овошни сокови. Други познати производи на база на брусница вклучуваат суви брусница , џем од брусница , но и екстракт од брусница или прав од брусница што се користи како додаток во исхраната .

Речиси 90% од свежите брусница се вода, додека остатокот е претежно јаглехидрати и влакна.

Нутритивен состав во 100 g свежи брусница

Енергетска вредност

46 kcal

Вода

87%

Протеини

0,4 гр

Јаглехидрати

Од кои:

Влакна

Шеќери

12,2 гр

4,6 гр

4,0 гр

Масти

0,1 гр

Свежата брусница се исто така богат извор на некои витамини и минерали , особено витамин Ц, манган, витамини Е и К1 и бакар. Покрај тоа, тие можат да се пофалат со висока содржина на биоактивни растителни соединенија и антиоксиданси, како што се кверцетин, мирицетин, пеонидин и проантоцијанидин тип А, кои можат да помогнат во спречување на инфекции на уринарниот тракт.

Влијание врз здравјето

Уринарен систем

Истражувањата покажаа дека секојдневното консумирање на сок од брусница може да ја намали можноста за развој на инфекции на уринарниот тракт , а со тоа и да ја намали употребата на антибиотици. Брусницата ги спречува бактериите да се залепат на ѕидовите на уринарниот систем, а ефикасна и против бактериите кои се отпорни на антибиотици.

Претходно се сметаше дека позитивното дејство на брусницата врз инфекциите лежи во фактот дека брусницата има способност да ја закиселува урината и хипуричната киселина, која има антибактериско дејство, но неодамнешните истражувања покажаа дека клучот е во антиадхезивниот ефект . Се верува дека клучните компоненти на брусницата се проантоцијанидини или кондензирани танини и фруктоза, кои спречуваат E.coli да се прилепува до рецепторот на уроепителните клетки со врзување за E.coli фибрилни нишки . Покрај ова својство, брусницата има способност да ги исфрла бактериите и на тој начин ја спречува нивната колонизација во уринарниот систем.

Исто така, треба да се забележи дека брусницата не се препорачува како ексклузивен лек кога инфекцијата веќе се појавила, но се препорачува за да се спречат повторни инфекции.

Кардиоваскуларно здравје

Покрај ефектот врз уринарниот систем, истражувањата покажаа дека брусницата позитивно влијае и на здравјето на кардиоваскуларниот систем . Студиите врз животни покажаа дека брусницата се ефикасни во намалувањето на вкупниот холестерол и спречување на оксидација на ЛДЛ холестеролот, за кој се смета дека е главна причина за атеросклероза и коронарна срцева болест. Беше забележана позитивна поврзаност помеѓу потрошувачката на брусница и зголемувањето на нивото на HDL холестерол.

Тој смета дека овој позитивен ефект може да се припише на високата содржина на антиоксиданси (биофлавоноиди и полифеноли), која е поголема отколку кај другите овошја. Покрај антиоксидантните својства, флавоноидите можат да го намалат згрутчувањето на крвта и да помогнат во вазодилатација, што го намалува крвниот притисок . Сето ова придонесува за заштита од атеросклероза.

Здравје на забите

Во 1998 година, сокот од брусница беше искористен за откривање на супстанцијата NDM , која ин витро ја намалува коагрегацијата на грам-негативни бактерии присутни во устата кои формираат дентален плак. Забниот плак е причина за расипување на забите и непцата, а може да биде и причина за периодонтитис. Плаката се состои од голем број на различни бактерии, од кои најзастапена е Streptococcus mutans и е отпорна на дејство на плунка и триење со четка за заби.

Денешните комерцијални сокови од брусница често содржат шеќери, па затоа треба да бидете внимателни и внимателно да ја читате етикетата на производот при купувањето.


Дигестивниот систем

Новото истражување сугерира дека брусницата може да биде ефикасна во спречувањето на чир на желудникот предизвикан од бактеријата H. pylori . Во 80% од случаите, чир на желудникот се должи на дејството на H. pylori на слузницата на желудникот, која е оштетена и станува подложна на киселини и бактерии. Проантоцианидините од брусница го спречуваат H. pylori да се врзе за ѕидот на желудникот .

Антиканцероген ефект

Биофлавоноидите од брусница (антоцијани, полиантоцијаниди и флавоноли) можат да играат важна улога во спречувањето на појавата на различни форми на рак , како што се дојка, бели дробови, простата и леукемија. Ова се должи на нивните антиоксидантни својства.

Брусницата е исто така богат извор на биофлавоноид кверцетин , за кој долго време е откриено дека го спречува развојот на рак на дојка и дебелото црево. Во лабораториските експерименти врз животни, брусницата, освен што го спречуваат растот на клетките на ракот со нивните биофлавоноиди, ја спречуваат и нивната метастаза .

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име