Дома Здравје Болка во градите при движење и допир

Болка во градите при движење и допир

437
0

Болката во градите при движење и допир е многу честа причина за посета на општ лекар.

Болката од овој тип не мора да биде поврзана со срцето и стравот од миокарден инфаркт .

Но тоа е причина за детален преглед на пациентот и детален преглед.

Како пациентите ја опишуваат болката во градите при движење и допир?

Болката од овој тип е многу често различна од болката во градите која е поврзана со срцето.

Влегувањето на пациентот во ординација е различно.

Обично се внесува нежно со раката што ја држи страната што боли.

Движењата на телото обично го засилуваат спазмот на страната што боли.

Ова зачувување на болната страна се рефлектира во различна положба на телото, заостанати чекори и пациентот лесно седи на столот со болна гримаса на лицето.

Често пати пациентите се преоптоварени, крварат, но и некако пожолтуваат во лицето кога болката е исклучително силна.

При земање анамнеза најчесто се наоѓа една од причините за таа болка и тоа:

Пад или удирање во гради на предмет,

Правејќи ненадејно принудно движење,

Носејќи тежок товар,

Постоење на некоја инфекција на белите дробови,

Појавата на силна или ненадејна кашлица,

Појавата на ненадејна прободна болка која се опишува како прободување…

По земањето анамнеза, се јавува физички преглед кој може да биде тежок за силна болка која чувствува зошто треба да биде внимателен, но детален.

Нежно треба да го притиснете грутката како да видите гда боли.

Задолжително е да се слуша срцето за да се види ритамот и брзината на работа што може да укаже на состојбата на кардиоваскуларниот систем.

Задолжително е и слушањето на белите дробови, се бараат какви било неправилности во смисла дека во некои делови од белите дробови има тивко или ослабено дишење што може да укаже на постоење на пневмоторакс, состојба која може да биде опасна по живот.

Испитувањето треба да се продолжи со мерење на притисокот, ако е можно со правење ЕКГ.

Велиме по можност затоа што е многу тешко луѓето со скршеници на ребрата да легнат на креветот за ЕКГ поради болка и да лежат мирно.

Понекогаш е потребно прво да се реши проблемот со болката, а потоа да се продолжи со тестовите.

По темелно испитување за да се исклучи срцето како причина, важно е да се продолжи со тестирањето за да се види од каде доаѓа болката.

Испитувањата вклучуваат рендген на градниот кош и белите дробови, крвна слика и формула за леукоцити и ултразвук на желудникот кога постои можност за оштетување на внатрешните органи.

По сите овие тестови се поставува дијагноза и се одредува терапија.

Овој процес бара време и понекогаш, во случај на силна болка и сомнеж за поголема повреда или поопасна состојба, подобро е да се направат овие тестови врз основа на принципот на испраќање на пациентот во болница на преглед.

Што најчесто предизвикува болка во градите при движење и допир?

Самиот факт дека болката се јавува при движење и допир укажува на веројатноста дека се работи за состојба поврзана со коскениот или мускулниот систем.

Ова првенствено се однесува на фрактури на ребрата, истегнување на мускулите или лигаментите и воспаление на ‘рскавицата што ги поврзува коските.

Најчесто поради паѓање, удирање предмети или удирање предмети, правење ненадејни движења на истегнување или штипкање…

Други поопасни состојби може да настанат како последица на проблем со белите дробови, но болката се пренесува на градниот кош.

Размислуваме за пневмоторакс, состојба во која влегува воздух во плевралната област помеѓу белите дробови и ѕидот на градниот кош каде што нема воздух во кој има состојба на воздух.

Кога воздухот ќе влезе во плеврата, белите дробови се спојуваат и повеќе не можат да работат и нема можности за дишење на таа страна и се јавува болка.

Покрај оваа состојба, други состојби поврзани со белите дробови може да доведат до болка, како што се пневмонија , рак на белите дробови…

Претходна објаваКога е најдобро да се испие првото утринско кафе и зошто?
Следна објаваОткриена е една од причините за леукемија

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име