Дома Health Болест на тироидната жлезда (Тироидитис Хашимото)…

Болест на тироидната жлезда (Тироидитис Хашимото)…

724
0

Болест на тироидната жлезда (Тироидитис Хашимото)…

Хашимото тироидитис (Хашимото) е најчеста причина за хипотироидизам и едно од најчестите автоимуни нарушувања во светот. Тироидната жлезда, сместена во предниот дел на вратот, игра клучна улога во регулирањето на метаболизмот, растот и развојот. Кај тироидитисот на Хашимото, имунолошкиот систем погрешно ги напаѓа клетките на тироидната жлезда, намалувајќи ја способноста на жлездата да произведува хормони и ги забавува метаболичките процеси во телото.

Болеста го добила името по јапонскиот лекар Хакару Хашимото , кој прв ја опишал состојбата во 1912 година. Симптомите може да се движат од благи до тешки и вклучуваат замор, зголемување на телесната тежина, чувствителност на студ, сува кожа, запек и депресија, меѓу другото.

Важно е навремено да се препознае и лекува тироидитисот на Хашимото со цел да се намалат ризиците од компликации и да се зачува целокупното здравје.

Оваа статија ќе ви даде сеопфатен преглед на болеста, одговори на најчесто поставуваните прашања, специфики за жените и мажите и влијанието на тироидитисот на Хашимото врз срцето.

Болка под десното ребро: Што може да ја предизвика и како да се лекува

Причини за тироидитис Хашимото

Причините за тироидитис на Хашимото се комбинација на генетски и надворешни фактори. Генетската предиспозиција игра клучна улога, бидејќи луѓето со семејна историја на автоимуни болести или Хашимото тироидитис имаат зголемен ризик за развој на оваа состојба. Сепак, генетските фактори сами по себе не се доволни за развој на болеста.

Надворешните фактори, како што се инфекции, стрес, изложеност на зрачење, недостаток на јод или прекумерно внесување јод, исто така може да придонесат за развој на тироидитис на Хашимото. Во некои случаи, бременоста може да предизвика или влоши Хашимото кај жените поради хормоналните промени што се случуваат во тој период.

Симптоми на тироидитис на Хашимото

Симптомите на Хашимото тироидитис обично се развиваат постепено и може да вклучуваат:

Замор,

Необјаснето зголемување на телесната тежина,

Чувствителност на студ,

Наполнет нос,

Сува кожа и коса,

Слабост и болка во мускулите и зглобовите,

Депресија,

Проблеми со меморијата,

Неправилни менструални циклуси,

Претходна објаваБолка под десното ребро: Што може да ја предизвика и како да се лекува
Следна објаваДивертикулитис – причини, симптоми и третмани

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име