Благи плетенки: Меки и миризливи за вкусна закуска!
СОСТОЈКИ:
500 гр (4 чаши) универзално брашно;
250 мл (1 чаша) млако млеко;
2 жолчки;
60 г (¼ чаша) путер, омекнат;
150 г (¾ чаша) шеќер;
8 г (1 лажица) свеж квасец;
За премачкување:
јајца, бел шеќер.
ПОСТАПКА:
- Во голем сад изматете го топлото млеко, жолчките, шеќерот и издробениот квасец.
- Истурете течности во сад со просеано брашно и месете додека не се формира тестото. Додадете омекнат путер и месете го тестото 10 минути или додека не стане мазно и еластично.
- Оставете го тестото на страна 1 час, а потоа истискајте го вишокот воздух и исечете го тестото на 24 еднакви парчиња. Од секое парче формирајте топка. Оставете ги топчињата на страна 15 минути.
- Секоја топка обликувајте ја во јаже долго околу 20 см. Земете 3 јажиња заедно за да формираат плетенка и добро спојте ги двата краја на плетенката. Повторете со други топчиња.
- Кога ќе се формираат сите плетенки, префрлете ги во подготвен плех и оставете ги настрана 30 минути.
- Намачкајте ги плетенките со јајце и обилно посипете ги со бел шеќер.
- Печете на 190°C 30 минути.