Дома Здравје Бел или кафеав шеќер: кој е поздрав?

Бел или кафеав шеќер: кој е поздрав?

346
0И покрај популарното мислење дека кафеавиот шеќер е поздрав од белиот, експертите наведуваат дека нутритивните разлики помеѓу овие два вида шеќер се занемарливи.

Со оглед на тоа дека белиот и кафеавиот шеќер потекнуваат од шеќерна трска или репка – нивниот состав е доста сличен. Всушност, кафеавиот шеќер е мешавина од бел шеќер и меласа (вид на сируп добиен од шеќер). Меласата е одговорна за потемната боја на кафеавиот шеќер и неговата малку зголемена хранлива вредност.

Најзабележлива нутритивна разлика помеѓу кафеавиот и белиот шеќер е тоа што кафеавиот шеќер има малку поголема содржина на калциум, железо и калиум. Сепак, количините на овие минерали во кафеавиот шеќер се занемарливо мали и не можат да се сметаат за извор на витамини и минерали. Кафеавиот шеќер исто така содржи малку помалку калории од белиот, но разликата е минимална. Една кафена лажичка (4 грама) кафеав шеќер содржи 15 калории, додека истото количество бел шеќер има 16,3 калории.

Ако ги споредиме нивните нутритивни вредности, можеме да заклучиме дека главните разлики помеѓу белиот и кафеавиот шеќер се нивниот вкус и боја.

За време на производството, откако ќе се извади сокот од шеќерната трска, тој се вари и поминува низ процес на филтрирање. Кристалите минуваат низ центрифуга за да станат поправилни, а во тој процес меласата исчезнува што ја прави кафеав шеќер со таа боја. Шеќерот поминува низ дополнителна обработка додека побелува. Кафеавиот шеќер, според тоа, би бил неизбелен бел шеќер со додавање на меласа.

Кој шеќер да се избере?
Иако кафеавиот шеќер содржи повеќе минерали од белиот, количините на овие минерали се толку мали што нема да донесат никакви здравствени придобивки. Имајте на ум дека шеќерот е фактор кој придонесува за дебелината и е главна причина за болести како дијабетес тип 2 и срцеви заболувања. Од таа причина, се препорачува најмногу 5-10% од внесените дневни калории да потекнуваат од шеќер.

При изборот на бел или кафеав шеќер, вашиот личен вкус нека биде главен критериум, бидејќи бојата и вкусот се главната разлика помеѓу овие два шеќери.

Google search engine
Претходна објаваКако да се забрза циркулацијата?
Следна објаваНајскапото грозје во светот

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име