Бабини коцки со вкус на кафе и ореви (рецепт)
Кафето е многу погодно како дел од состојките за колачи бидејќи дава посебен вкус.
Кафето не мора само да има вкус на вашиот омилен пијалок – кафето е многу погодно како дел од состојките за колачи. Дава посебен вкус, како во овој едноставен рецепт.
Компоненти:
Бисквит:
10 лажици брашно
3 лажици мелени ореви
200 гр шеќер во прав
4 жолчки
5 белки
1 прачок за пециво
Фил:
150 гр маргарин
50 гр шеќер во прав
1 ванилин шеќер
1 жолчка од јајце
5 лажици црно сварено кафе
Јаткасти плодови и зрна кафе за декорација
Подготовка:
Изматете ги жолчките со шеќерот додека не се соединат. Додадете мелени ореви и брашно и измешајте во мазна, еднолична смеса. Посебно измешајте ги белките, кога ќе се стегнат додадете ги во веќе подготвената смеса. На дното на садот за печење се става мрсна хартија и се пече во загреана рерна на 200 степени околу дваесетина минути. Можете да вкусите со чепкалка за заби кога бисквитот е готов.
Фил: Маргаринот малку растопете го и убаво измешајте го со шеќерот во прав и ванилиниот шеќер. Додека се меша, во кремот се додава жолчката и пет лажици силно црно кафе. Кога бисквитот ќе се излади, намачкајте го филот и ставете ја тортата во фрижидер еден ден или преку ноќ. За декорација посипете ги коцките со чоколадни трошки или украсете ги со половини од орев и зрна кафе.