Афион коцки со јаболка и лешници (видео)
Многу едноставна, а сепак толку вкусна и идеална за сите прилики, ова е торта што ќе ги задоволи и најпребирливите јадења. Прилично брзо и лесно се прави, а сигурно ќе уживате. Пријатно!
Состојки:
200 грама мелено семе од афион
250 грама обично брашно
половина мала лажичка цимет
прстофат сол
100 грама лешници (или ореви)
пакет прашок за пециво
3 јајца
180 грама шеќер
ванилин шеќер
2,5 дл млеко
125 грама путер стопен со две големи лажици масло
изборна опција: 100 гр суво грозје натопено во две до три лажици рум
половина кг јаболка (3 јаболка)
шеќер во прав за посипување.
Подготовка:
Растопете го путерот со две лажици масло и оставете го на страна да се излади до употреба. Ако сакате суво грозје, натопете го во неколку лажици рум уште на почетокот и оставете го во фрижидер додека не се подготвите за употреба.
Во сад измешајте мелен афион, мазно брашно, малку цимет и сол, мелени лешници или ореви и прашокот за пециво. Во друг сад изматете ги јајцата со шеќерот и ванилиниот шеќер неколку минути, па постепено додавајте млеко додека мешате со миксер.
Сега намалете ја брзината на миксерот и поставете ја на најмала брзина, па постепено додавајте ја претходната сува смеса со афион. Додадете го растопениот и изладен путер и кратко измешајте со миксер за да се соединат сите состојки за бисквитот. Во добиената смеса додајте суво грозје натопено во рум. Излупете ги и изрендајте ги јаболката.
Подмачкајте и набрашнете тавче со димензии 30×20 cm, а вишокот истресете го.
Во смесата за афионот додадете ги ренданите јаболка и сето убаво измешајте, па истурете во плехот за печење. Афионот со јаболка и лешник се печат 40 минути во рерна загреана на 175 степени. Оладете го дваесет минути, превртете ја тортата и извадете ја од калапот (постапката е прикажана на видеото подолу). Се сече на коцки и се посипува со шеќер во прав.