Дома Здравје Активен јаглен, сите придобивки…

Активен јаглен, сите придобивки…

305
0

Што е активен јаглен и како се користи?

Еден од препаратите што можете да ги најдете во аптека е активниот јаглен, кој често се споменува кога се зборува за исфрлање на отровите од организмот.

Затоа е важно да се знае што всушност служи и како треба да се користи.

Што е активен јаглен?

Активниот јаглен, пред сè, не е обичен јаглен што се добива со согорување на дрво. Се добива со посебен процес на обработка на обичниот јаглен со негово загревање во присуство на гасови. Со тој посебен процес, активниот јаглерод добива многу повеќе ситни дупки и пори кои ја зголемуваат неговата површина.

Како се користи?

Активниот јаглен се внесува во организмот орално, т.е. орални капсули. Многумина ги користат и во форма на пудра што ја нанесуваат на лицето или забите.

Но, важно е да се напомене дека штом активниот јаглен ќе се внесе во нашиот стомак, тој не се пренесува од желудникот во нашиот систем, туку се исфрла преку столицата.

Како работи?

Откако ќе се внесе во стомакот, активниот јаглен делува како сунѓер кој ги апсорбира штетните материи низ порите. Откако ќе ги впие, а со оглед на тоа што не се пренесува во нашиот организам, штетните материи се исфрлаат со јагленот во столицата.

На активниот јаглен му треба одредено време за да почне да работи, помеѓу еден и четири часа.

А доколку постои сомневање дека дошло до труење, тоа треба да се земе што е можно поскоро затоа што нема смисла да се користи кога некој отров веќе влегол во нашиот систем.

За што се користи?

Активниот јаглен е присутен во човековата култура уште од раните години на 19 век и е едно од првите средства во борбата против труењето.

Како што одминуваше времето, нејзината улога стануваше се поголема и денес освен за медицинска употреба се користи и за производство на разни филтри, индустрија…

Неговата главна улога е како што следува:

Во случај на труење – способноста за врзување на токсините е нејзина главна особина, така што различните труења претставуваат добра причина за неговата употреба. Тука треба да се разликува труењето со лекови, но и со други отрови.

Треба да се земе во рок од еден час по труењето бидејќи потоа токсините се апсорбираат во телото и неговото дејство се намалува.

Исто така, важно е да се напомене дека не делува на сите труења, па на пример не делува на труење со алкохол, тешки метали, железо…

Терапија на дијареа, но во смисла на собирање на токсините кои ја предизвикуваат. Се разбира, главниот лек за дијареа се пробиотиците.

Орална и дентална хигиена – активниот јаглен може да се најде во многу препарати за уста и заби.

Заздравување на раните – некои студии покажаа дека помага при зараснување на раните, особено кај чирови од притисок, но овие студии не се целосни.

Интересно е да се забележи дека не е лесно да се најде насочено истражување кое јасно покажува дека активниот јаглен е навистина добар за секого, како што тврдат многумина.

Затоа, пред сè, како главен треба да се издвои неговиот прв ефект во спречување на труење.

Но, сè уште има некои ограничувања и предупредувања што треба да се споменат:

  • Доколку се сомневате дека сте се затруле со лекови или нешто друго, имајте на ум дека мора да одите на лекар за преглед.
  • Може да ја претвори столицата црна што може да маскира некое крварење од дигестивниот тракт.
  • Може да доведе до запек, т.е. запек, па затоа не треба да се зема со лекови кои исто така доведуваат до него.
  • Може да доведе до слабеење на забите и нивно боење.
  • Ако имате третман за хронично заболување (притисок, ангина пекторис…), имајте на ум дека активниот јаглен може да ја намали апсорпцијата на лекот и со тоа да ве изложи на ризик од влошување на основната болест.
  • Погрижете се да направите подолг интервал помеѓу активен јаглен и лекови.
Претходна објаваШто може да ни се случи на сите поради боси стапала?
Следна објаваПритисокот на очите може да доведе до губење на видот. Како да го препознаете?

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име