Дома Здравје Ако имате смоква во вашиот двор, искористете ги и нејзините лисја: Еве...

Ако имате смоква во вашиот двор, искористете ги и нејзините лисја: Еве како се може да ви помогне

888
0

Ако имате смоква во вашиот двор, искористете ги и нејзините лисја: Еве како се може да ви помогне

Смоквите се синоним за летните и летните денови , а често ги поврзуваме со море бидејќи најчесто се одгледуваат во Медитеранот. Сепак, тие се сè почести на континентот, а може да се јадат сирови или да се направат џем и разни други слатки. Но, дали знаевте дека можете да користите и листови смоква во готвењето?

Смоквиниот лист е инаку познат како богатство на здравјето – помага во спречување на дијабетес, го намалува нивото на триглицериди во крвта, помага при кардиоваскуларни проблеми и може да го намали високиот крвен притисок, а од него можете да направите вкусен сируп по вкус на сирупи од кокос и ванила.

Сируп од смоква лист

За да направите сируп од смоквини, најпрво одберете две шаки (околу 70 гр) од најсвежите листови смоква и задолжително наберете ги со стеблата, што ќе го подобри вкусот. Измијте ги листовите, ставете ги во тенџере, истурете вода колку да ги покрие сите листови во тенџерето и оставете да зовријат.


Кога водата ќе зоврие и ќе добие жолтеникаво зелена боја, извадете ги листовите смокви од тенџерето, а во водата ставете кафеав шеќер (ако има литар вода во тенџерето додадете еден килограм шеќер). Гответе додека не зоврие и додека не добиете конзистентност на сирупот, а потоа изладете го сирупот и префрлете го во стаклено шише.

Како да се користи сируп од смоквини во готвењето?

Како замена за шеќер, можете да го користите сирупот од смоква лист бидејќи има многу шеќер, па можете да го додадете во утринското кафе или да го прелиете со палачинки и сладолед. Плус, можете да го додадете во овесна каша, јогурт, прелив за салата или коктели – опциите се навистина бескрајни.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име