Дома Health Ако имате БОЛКИ во нозете, веднаш одете на ЛЕКАР

Ако имате БОЛКИ во нозете, веднаш одете на ЛЕКАР

505
0

Ако имате БОЛКИ во нозете, веднаш одете на ЛЕКАР

Ако страдате од болки во нозете, особено кога одмарате или навечер додека спиете, тоа може да биде симптом на болест за која треба што поскоро да се обратите на лекар.

Предупредувачките знаци се и чувство на слабост или вкочанетост во нозете, а причината може да биде нарушена циркулација. Нозете ви се тешки, лесно се заморувате, сето тоа може да биде знак за заболување на периферните артерии.

Таа е предизвикана од таложење на масни наслаги во артериите, што резултира со намален проток на крв во долните екстремитети. Главниот симптом е болка во нозете при движење.

Стеснувањето или блокирањето на крвните садови на нозете носи висок ризик од прерана смрт, најчесто од срцев или мозочен удар. Причините најчесто се хипертензија, висок холестерол, дебелина. Мажите се почесто изложени на ризик од жените, како и пушачите, дијабетичарите или генетската предиспозиција за атеросклероза.

Се случува периферното артериско заболување на почетокот да помине без симптоми, а подоцна тие да бидат некарактеристични. Има чувство на печење во стапалата или промени на кожата. Болката стигнува и до колковите, кај мажите нема ерекција.

Поблагата болест на периферните артерии се лекува со намалување на ризикот – физичка активност, откажување од пушење, избрана исхрана. Лекарот ќе ви препише соодветни лекови. Со потешка клиничка слика, можно е да биде неопходна хируршка интервенција.

Се советува нозете секогаш да бидат под нивото на срцето, што значи дека главата треба малку да се подигне – десет до 15 сантиметри. Пациентот треба да биде заштитен од студ и не треба да зема лекови кои ги стеснуваат крвните садови, како што е, на пример, псеудоефедрин.

Да се ​​разјасни на кои сигнали треба да се обрне внимание, кои лица припаѓаат на ризичната група, како и што е најдобро да се направи за да се спречи и лекува болеста.

Добро погледнете ги вашите усни

Болеста на периферните артерии може да се манифестира како поголем проблем, а тоа е атеросклероза. Тоа е болест при која артериите се затнуваат со масни наслаги, плаки, кои го ограничуваат протокот на крв. Истата или слична плоча може да се најде и на вратот, срцето и/или бубрежните артерии. Луѓето со оваа состојба имаат четири до пет пати поголеми шанси да добијат срцев или мозочен удар.

Симптомите на оваа болест може да се помешаат и помешаат со други болести, а во многу случаи тоа не се забележува навреме. Најчестиот симптом поврзан со периферна артериска болест е клаудикација.

Тоа е појава на болка и вкочанетост на едниот или на двата долни екстремитети, при одење и отсуството на овие појави кога човекот е во мирување. Раните на стапалата и нозете не зараснуваат и има голема болка. Доколку не се лекува, единствената опција за спас на овие пациенти е ампутација.

Претходна објаваДобро погледнете ги вашите усни
Следна објаваРуски лекар открил рецепт против опаѓање на косата

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име