Дома Health Ако ги почувствувате овие симптоми, БОЛЕСТА ви ги уништува ЦРЕВАТА

Ако ги почувствувате овие симптоми, БОЛЕСТА ви ги уништува ЦРЕВАТА

396
0

Ако ги почувствувате овие симптоми, БОЛЕСТА ви ги уништува ЦРЕВАТА

Дури и вообичаените симптоми можат да бидат причина за маѓепсана болест.

Кроновата болест е хронична воспалителна болест на цревата. Името е именувано по американскиот гастроентеролог Барил Б. Крон, кој го опишал ова тогаш ново нарушување во 1932 година. Сè уште нема лек за неа, а се спроведуваат бројни истражувања со цел подобро да се разбере оваа болест и да се утврди нејзината причина.

Кронова болест во светот се јавува кај 0,1 до 16 случаи на 100.000 жители. Почесто се јавува во развиените земји од Западна Европа и Северна Америка и има тенденција на зголемување во последните години.

Најчесто се јавува во тенкото и дебелото црево, но може да влијае и на целиот дигестивен тракт: од анусот до устата.

Симптомите на Кронова болест не се исти: некои се поблаги, а некои се потешки и може значително да влијаат на способноста за извршување на секојдневните задачи.

Постојат неколку различни видови на Кронова болест, во зависност од тоа на кој дел од дигестивниот тракт тие влијаат:

Илеколитис – е најчест тип и дури 50% од луѓето кои боледуваат од Кронова болест имаат илеоколит. Оваа форма влијае и на долниот дел на тенкото и на дебелото црево.

Доколку имате проблем со тироидната жлезда, веднаш исфрлете ги овие 2 намирници од исхраната

Илеитисот е вториот најчест тип на оваа болест. Оваа форма го зафаќа само долниот дел од тенкото црево и околу 35% од луѓето со Кронова болест го имаат овој тип.

Кронова грануломатозна колитис – влијае само на дебелото црево. Овој тип на болест често се меша со улцеративен колитис, а разликата е во тоа што Кроновата болест во овој случај не влијае на ректумот, туку влијае кај улцеративен колитис.

Гастродуоденална Кронова Болест –е поретка форма на болеста и го зафаќа желудникот и првиот дел од тенкото црево.

јејуноилитис -е исто така ретка форма на Кронова болест и го зафаќа средниот и најдолгиот дел на тенкото црево.

Перианална болест – се јавува на надворешниот дел од аналниот отвор и се јавува кај околу 30% од пациентите кои страдаат од Кронова болест.

Фактори кои влијаат на појавата на оваа болест:

Оваа болест се јавува подеднакво и кај мажите и кај жените. Точната причина за нејзиното појавување сè уште е непозната, но постојат одредени фактори кои влијаат на нејзиниот развој:

Генетика – дури 20% од луѓето со Кронова болест имаат некој во потесното семејство со истата болест.
Животна средина и начин на живот (стрес и исхрана)
Возраст на пациентот
Пушењето

Симптомите се многубројни кога станува збор за оваа болест и во повеќето случаи се развиваат постепено, но најчести се:

Дијареа,

Абдоминални (стомачни) грчеви,

Крвава столица,

Воспаление на слузницата на дебелото црево (како кај улцеративен колитис),

Зголемена телесна температура,

несвестица,

Губење на апетит,

Губење на тежина,

Афти во устата,

Чувство како цревата да не се доволно празни дури и по движењето на дебелото црево,

Честа потреба за движење на дебелото црево.

Ако имате некој од овие симптоми, тоа автоматски не значи дека имате Кронова болест, бидејќи овие симптоми може да бидат знак и за други здравствени состојби, но секогаш е препорака на лекар да одите на преглед.

Претходна објаваТОА СЕ НИВНИТЕ СЛАБИ ТОЧКИ! Поради овие грешки, хороскопските знаци немаат среќа во љубовта!
Следна објаваСе појавува навечер и ве буди…ЗОШТО???

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име