Дома Health Ако ги почувствувате овие БОЛКИ…

Ако ги почувствувате овие БОЛКИ…

261
0

Ако ги почувствувате овие БОЛКИ…

Вирусите можат да остават исклучително тешки последици на нервите и зглобовите и да предизвикаат болка, особено ако инфекцијата не се открие и лекува навреме.

Болката е еден од најчестите здравствени проблеми кај луѓето ширум светот. Местото и интензитетот на болката, како и нејзината природа, зависат од нејзината причина.

Честопати тежнееме да го бараме во физички нарушувања како лошо држење, предолго седење, премалку движења… „Малку го напнав грбот“ или „болат зглобовите поради промената на времето“ се објаснувањата кои понекогаш се даваме себеси, не знаејќи дека причина за болката можат да бидат и опасните вируси или последиците од вирусните инфекции.

Сè уште се спроведуваат бројни студии за врската помеѓу невропатската болка и вирусните инфекции.

Една од најновите прегледи на медицинска литература на оваа тема беше дадена во 2020 година во египетското стручно списание за неврологија, психијатрија и неврохирургија, со стручен уреднички персонал, пишуваат Лепа и Среќна.

Херпес зостер

Многумина се заразени со вирусот Varicella zoster во детството („варичелата“ кај нас е позната и под името овчи сипаници) и после тоа останува во организмот. Останува во делови од ‘рбетниот мозок и нервите и може повторно да се активира кога нашиот клеточен имунитет е ослабен.

Ризикот е поголем кај луѓето постари од 60 години, како и кај оние кои примаат имуносупресивна терапија. Изложеноста на тежок физички напор и ментален стрес го зголемуваат ризикот. Во ризичната група се и болните од рак.

Херпес зостер се карактеризира со болка која пациентите ја опишуваат како печење, прободување. Во рок од 24 до 48 часа се појавува црвенило, па сипаници.

Не можете да престанете со икање?

Карактеристичните плускавци се полни со течност, а ќе бидат заменети со красти. Се случува морбилите да отсуствуваат или едвај да се забележат, а потоа остануваат болки чија дијагноза е многу потешка.

Парвовирус Б19 – „петта болест

„Петта болест“ најчесто се јавува кај децата, кои реагираат со осип, најчесто на лицето – во вид на пеперутка. Пред вистинската појава на сипаници, може да се јават главоболка, кивање, треска, болки во грлото и малаксаност.

Претходна објаваНе можете да престанете со икање?
Следна објаваНа ЈАЗИКОТ можете да видите дали страдате од…

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име