Дома Родители и деца Ако вашите деца растат со домашни миленици, тие ќе бидат поотпорни на...

Ако вашите деца растат со домашни миленици, тие ќе бидат поотпорни на болести

396
0

Чистотата е половина од здравјето, а спорот е другата половина – гласи верзијата на старата поговорка, или изменета верзија на истата, а нејзината вистина ја потврдуваат и научниците.

Студијата објавена на порталот News in Health покажа дека бактериите кои се наоѓаат во нашите домови можат да го зајакнат имунитетот, особено кај децата, а домашните миленици се најдобриот начин овие микроорганизми да стигнат до малите деца.

Во нашето тело моментално живеат милиони микроби. Повеќето од нас воопшто не се повредени. Всушност, ни помага да ја вариме храната, не штити од инфекции, па дури и го одржува нашето репродуктивно здравје. Го нагласуваме уништувањето на лошите микроби, но занемаруваме да се грижиме за добрите.

Еден од најважните начини на кои микробите придонесуваат за здравјето на луѓето е одржувањето на варењето. Мешавината на бактерии во нашите црева влијае на тоа како ја користиме и складираме енергијата од храната.

„Микробиомот игра клучна улога во тоа како ги апсорбираме калориите. Антибиотиците, особено оние кои се земаат во раното детство, можат да ги уништат здравите бактерии во цревата и ни помагаат да ги апсорбираме хранливите материи и да го одржуваме здравјето“, вели д-р Мартин Џеј Блејзер од Универзитетот во Њујорк.

Децата кои имаат домашни миленици се изложени на микроби од природата во многу поголеми количини од оние кои немаат. Микробите им го зајакнуваат имунитетот, а со тоа ја намалуваат можноста за развој на алергии. Бебињата кои живеат во домаќинство со мачки имаат помал ризик од развој на астма.

Претходна објаваКако да утешите некој?
Следна објаваБадемите се многу здрави, а еве како можете сите да ги вклучите во вашите оброци

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име